Restaurants dragen te veel BTW af tegen hoog tarief. De Nederlandse regels zijn in strijd met Europese regelgeving. Dat is de inzet van een proefprocedure die onlangs is opgestart, zo meldt www.bezwaarportaal.nl. Op dit nieuwe portaal publiceren en vinden adviseurs nieuwe bezwaarprocedures en standpunten direct online, vóórdat er rechterlijke uitspraken zijn gepubliceerd.

Btw en horeca

‘Bij een restaurant met een omzet van € 300.000 per jaar kan het financiële belang van deze procedure zomaar oplopen tot circa € 10.000 per jaar. Landelijk hebben we het dan over tientallen miljoenen. Het gaat om tarieftoepassing bij het serveren van maaltijden. Op grond van Europeesrechtelijke argumenten stel ik dat thans in bepaalde gevallen te veel BTW tegen hoog tarief wordt afgedragen’, zo meldt Wilbert Nieuwenhuizen. Wilbert is zelfstandig BTW-specialist, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger aan het Gerechtshof te Arnhem Hij is initiatiefnemer van deze proefprocedure en heeft deze gepubliceerd via www.bezwaarportaal.nl. 

 

Snel pro forma bezwaar maken

Op Bezwaarportaal vindt een MKB-adviseur alle achtergrondinformatie over de lopende procedure, plus een modelbezwaarschrift waarmee hij snel namens cliënten bezwaar kan aantekenen tegen de btw-afdracht of teruggaafbeschikking. Adviseurs die zich aanmelden bij Bezwaarportaal vinden ook informatie over het verdere verloop van de procedure. Overleg met de Belastingdienst volgt over de vraag of het nodig is om na het eerste bezwaarschrift telkens, maandelijks, opnieuw bezwaar aan te tekenen.

 

Samenwerking gezocht

Nieuwenhuizen komt graag in contact met een adviseur van een (wok)restaurant dat all-in tarieven hanteert voor spijzen en alcoholische dranken. Hij wil voor dit type restaurant naast de huidige procedure nog een aanvullende proefprocedure opstarten. Adviseurs kunnen zich hiervoor melden bij Bezwaarportaal.