In principe hebben u en uw ex-partner beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Deze standaardverdeling is echter geen wet van meden en perzen. U kunt namelijk samen een andere verdeling afspreken. U mag zelfs gezamenlijk besluiten niet tot verdeling van het ouderdomspensioen over te gaan. Er is wel een maar! Wijkt u af van de standaardverdeling, dan moet dit zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant.

Let op! Krijgt u bij echtscheiding meer dan waar u recht op heeft, dan moet u misschien schenkbelasting betalen. Laat u hierover goed informeren.

Tip: Ook de pensioenuitvoerder moet op de hoogte worden gesteld van de manier waarop het ouderdomspensioen moet worden verdeeld. Dat kan alleen met het formulier 'Mededeling van scheiding in verband met verdeling van het ouderdomspensioen'. Dit moet binnen twee jaar na de scheiding gebeuren.

This entry passed through the Full-Text RSS service - if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.