Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft aangifte gedaan tegen het ministerie van Financiën. Dat blijkt uit een brief die vrijdag is gepubliceerd door Nieuwsuur. Volgens de brief, in naam van de president van het gerechtshof, gaat het om de verdenking dat de overheid twee ambtenaren die getuigen waren, heeft beïnvloed om te zwijgen.

Dat gebeurde in een rechtszaak die draait om de bescherming van de naam van een tipgever die gegevens heeft verstrekt over banktegoeden van particulieren. Die tegoeden stonden op rekeningen in het buitenland en waren niet opgegeven aan de fiscus.

Zonder de informatie van de tipgever zou de Belastingdienst naar eigen zeggen de belasting over het geld op de buitenlandse rekeningen niet kunnen innen. De bescherming van de naam van de tipgever is volgens de Belastingdienst belangrijk, omdat anders niemand meer bereid zou zijn als tipgever voor de Belastingdienst op te treden.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaalde echter dat de twee ambtenaren de naam van de tipgever wel openbaar moeten maken. Volgens het hof mocht het ministerie, waar minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes de bewindslieden zijn, hun geen opdracht geven om te zwijgen.

‘Het recht geldt ook voor de overheid, maar die wil zich niet aan de regels houden en vertelt getuigen dat ze hun mond moeten houden. (..) De wet geldt voor iedereen, dus ook voor de minister of de staatssecretaris’, zei de president van het gerechtshof, Fred van der Winkel, vrijdagavond in Nieuwsuur.

De Kamerleden Gerard Schouw (D66), Pieter Omtzigt (CDA) en Jeroen Recourt (PvdA) plaatsen ernstige vraagtekens bij de gang van zaken op het ministerie. De Groep Bontes/Van Klaveren heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan minister Jeroen Dijsselbloem. De twee Kamerleden willen onder meer weten welk bedrag de tipgever heeft gekregen voor zijn informatie en wat er is afgesproken over zijn anonimiteit.