Aan het bankgeheim voor buitenlanders in de Europese Unie komt eind september 2017 een einde. In de strijd tegen grensoverschrijdende belastingontduiking en fiscale fraude gaan de EU-lidstaten dan automatisch uitgebreid informatie uitwisselen over bijvoorbeeld rente, dividenden en andere inkomsten.

Dat zijn de ministers van Financiën van de EU dinsdag in Brussel overeengekomen. Ook Oostenrijk, dat lang dwarslag, heeft besloten mee te doen.

Veel landen wisselen al gegevens uit, bijvoorbeeld over de rente op spaartegoeden, maar nog niet op zo’n grote schaal. ‘Het markeert het einde van het bankgeheim in de EU’, aldus de Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan.

De EU-landen benadrukken dat zij veel belasting mislopen doordat inkomsten niet worden aangegeven of niet kunnen worden belast. De automatische uitwisseling van informatie is een belangrijk instrument om meer belasting te kunnen innen, zo stellen zij.

Met de afspraken komt de EU op één lijn met de wereldwijde standaard voor de automatische en grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over inkomsten. De regels zijn opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).