Hem werd een reactie gevraagd op de aangifte die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gedaan tegen het ministerie van Financiën. Aanleiding daarvoor is het zwijgen van twee belastingambtenaren in een rechtszaak over zwart geld. Ze wilden de naam van een tipgever niet geven en zouden daarbij onder druk zijn gezet door de top van het ministerie. Daar staat een straf op van maximaal vier jaar.

Dijsselbloem noemde de zaak ‘vrij uniek’ maar wilde er verder weinig over kwijt. Hij wacht het onderzoek van het Openbaar Ministerie af. ‘Voor mij staat voorop dat we zwartspaarders zullen blijven opzoeken.’

Hij zei verder dat het verschoningsrecht – waarbij getuigen in de rechtszaal hun bronnen niet hoeven te noemen – op zich bestaat, maar of het in de bewuste zaak van toepassing is, moet later blijken.

Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes riskeren als verantwoordelijken op het ministerie in theorie een gevangenisstraf van vier jaar. Wiebes zei zaterdag dat hij de keel nog niet voelt ‘dichtschroeien van angst’.