Publicatie 26 november 2014
Jaargang 2014
Auteur Sophie Broersen

Patiënten die op de intensive care een delier krijgen, sterven vaker op de ic. Het delier veroorzaakt dit overlijden echter niet, blijkt uit onderzoek van Peter Klein Klouwenberg e.a. dat in The BMJ verschijnt.

Op de intensive care van het UMC Utrecht hielden getrainde onderzoekers dagelijks bij of patiënten een delier hadden. Van de 1112 patiënten die zij in ruim 2,5 jaar op de ic beoordeelden, maakte de helft minimaal één keer een delier door. Van deze groep stierven meer mensen op de ic dan degenen die geen delier kregen (17 versus 7 procent). Dat is niet vreemd, want hoe zieker iemand is, hoe groter de kans op een delier.

De auteurs corrigeerden daarna voor zoveel mogelijk verstorende factoren, zoals leeftijd en dementie of alcoholverslaving in de voorgeschiedenis, maar ook voor factoren die tijdens opname veranderden.

Dagelijks werden verschillende variabelen bijgehouden, zoals verschillende maten van ziek zijn, gebruik van medicatie en bloedwaardes. Als voor al deze factoren was gecorrigeerd, bleek dat een delier op zichzelf de kans op overlijden op de ic niet significant verhoogde. Bij verdere analyse bleek een delier dat langer dan twee dagen duurde deze kans wél met 2 procent te verhogen.

Natuurlijk moet een delier nog steeds zoveel mogelijk voorkómen worden, of anders goed behandeld. Rekening houden met het beloop van de onderliggende ziekte is bij onderzoek naar de gevolgen van een delier wel van groot belang, benadrukken de auteurs.

Sophie Broersen

BMJ 2014;348:g66 

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 26 november 2014

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?


Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers